Տեղեկատվություն

Բադեր `Շելդուկ

Բադեր `Շելդուկ

Տարածել և ապրելավայր

Այս բադը իր բնութագրական անունը պարտական ​​է աղվեսների և չարագործների մորթիները գրավելու սովորությանը: Այն տարածված է հյուսիսային Եվրոպայի ափերին (հատկապես Հյուսիսային ծովն ու Բալթիկը), Ասիայում (Չինաստան, Japanապոնիա և Սիբիրի լճեր): Իտալիայում այն ​​նստակյաց է Սարդինիայում: Այն բնակեցնում է ծովի ափերն ու փակ տարածքներում: Գերին գերության մեջ նա ցույց է տալիս ընկերասիրություն ընկերների և լճակի մյուս բնակիչների հետ ՝ փոքրիկ տարբերություն ցույց տալով բուծողի նկատմամբ և ենթադրաբար վարվել է սագերի նման վարքներով:

Մորֆոլոգիական բնութագրերը

Տղամարդը որոշիչորեն ավելի մեծ է, քան իգականն է և բեկի վրա ցնցող կարմիր միանվագ ունի:
Հիմնական սալորը սպիտակ է; գլուխն ու պարանոցը սև-կանաչ են, բեկի կարմիր, աչքերը ՝ մուգ շագանակագույն:
Կրծքավանդակի կենտրոնը հատվում է մեծ շագանակագույն ժանգի օձով; թևավոր թևերը սև են: Կարմիր կարմիր ոտքեր:
Չափը մոտ 60 սմ:

Սնուցում և վարք

Դիետան հիմնված է անանուխի, մոլլուսների, միջատների, խոտաբույսերի, սերմերի և հատապտուղների վրա: Գերի մեջ այն հարմարվում է նորմալ կերակրման և հավասարակշռված սննդի հետ ՝ սննդակարգը լրացնելով որդերով, խեցգետնյա ճարպերով և փոքր մոլլուսներով:
Այն սովորաբար բույն է գցում գետնին փորվածքների և անցքերի մեջ (հաճախ աղվեսների և չարագործների կողմից լքված խորը փորվածքներ): Այն յոթից տասներկու ձու է դնում սպիտակեցրած կեղևով, որը ձգվում է մոտ քսան վեց օր: Գերի մեջ այն վերարտադրում է առանց դժվարության: Զույգերը սերտ կապ ունեն: Նորածին երեխաները մորը ուղեկցում են մոտակա ջրային տարածք ՝ սովորեցնելով լողալ և կերակրել:

shelduck Թադորնա Թադորնա (լուսանկարը ՝ www.ouessant-digiscoping.fr)

Չելդուկը թռիչքում (Թադորնա Թադորնա) (լուսանկար www.maakjedagnatuurlijk.be)

Տեսանյութ: Բնության ձայներ թռչունների դայլայլ (Սեպտեմբեր 2020).